Nederlands

Museum Valse Kunst: Kunst met een glimlach

Museum Valse Kunst: is het echt of is het vals?

Bedonderd worden bij je kunstaankoop. Het zal je maar overkomen. Het overkwam Henk en Erna Plenter meerdere malen. Eind jaren 90 verhuisden zij hun privécollectie met schilderijen en hedendaagse glaskunst naar het voormalige Raadhuis aan de Brink in Vledder: Museums Vledder. De collectie werd later aangevuld met schilderijen van Drentse kunstenaars, een erfenis van Henks vader. De collectie valse kunst groeide in de loop der jaren.

Bekijk hieronder de uitzending ‘Onderweg naar de Regio’ op RTL4.

Unieke verzameling vervalsingen in Museum Valse Kunst

Het kunstmuseum in Vledder heeft een unieke verzameling vervalsingen. Het werk van beroemde kunstenaars als Appel, Picasso, Dalí, Matisse en Rodin wordt vaker vervalst dan je denkt. Wat beweegt meestervervalsers als Han van Meegeren of Geert Jan Jansen om schilderijen te vervalsen? Dat verhaal hoor je in het museum Museum Valse Kunst waar veel van deze vervalsingen hangen. Kunstliefhebbers die bedonderd worden bij hun kunstaankoop komen uit het hele land hun kunst aanbieden. De collectie groeit ook door schenkingen van bezoekers en stukken die veilinghuizen uit de handel hebben genomen. Daarnaast onderhoudt het museum nauwe contacten met het team Kunst en Antiek van de Nationale Politie.

Internationale glaskunst in kunstmuseum Vledder

Het museum heeft ook een internationale collectie glaskunst. De hedendaagse collectie richt zich vooral op Europese glaskunst na 1945, met overwegend werk uit Nederland, Frankrijk, Italië, Polen en de Scandinavische landen. De Verenigde Naties heeft 2022 uitgeroepen tot het internationale Jaar van het Glas. Het kunstmuseum besteedt hier aandacht aan.

Kinderactiviteiten in Museum Valse Kunst

Museum Valse Kunst is ook voor kinderen heel erg leuk om te bezoeken. In het kunstmuseum kunnen de kinderen van alles zien, doen en beleven. Dus heb je een gezellig familie uitje in Drenthe plan dan zeker een bezoek. Museum Valse Kunst organiseert diverse creatieve activiteiten in het kinderatelier: kinderen kunnen meehelpen aan de muurschildering over Karel Appel, een kleur- en knutselplaat ‘Karel Appel Bakje’ in elkaar zetten, kleurplaten inkleuren of het kleur- en doeboekje ‘Vals ABC’ meenemen. Genoeg te doen dus! Meer over dagje uit met kinderen.

Nieuwe exposities van kunstenaars in 2023

In 2023 bestaat Museum Valse Kunst 25 jaar. In dit jubileumjaar staan er verschillende exposities op de agenda.

Expositie ‘QuasiRealisten’ (1 april – 25 juni).

Viola con Brio – Rein Pol
Voorjaar – Tom Hageman

Doorgaans vertellen schilderijen en beelden een verhaal. De kunstenaars van deze groep gooien de gebruikelijke volgorde om. De kunstenaar levert het beeld, de toeschouwer bedenkt het verhaal. De toeschouwer wordt dus aan het werk gezet, met een beroep op de eigen creativiteit. De titel van de expositie zegt daarom genoeg.

 

 

Expositie ‘Volg van Gogh’ van de kunstenaars uit Langedijke en Gorredijk.
Voor het Kinderatelier is een prachtig hekwerk gemaakt in het teken van Van Gogh. Het hekwerk met zonnebloemen staat bij de ingang van Museum Valse Kunst.

 

 

 

 

 

 

 

 

Check de website welke wisselexposities nog meer te zien zijn bij Museum Valse Kunst.